Deep dive met cacao en breathwork

Maak connectie met je innerlijk weten en je authentieke zelf met behulp van rauwe cacao en breathwork.

Om los te laten wat je niet langer wil en te focussen op jouw hartsverlangen en je essentie.

Een initiatief vanuit het Denken&Voelen – project.

Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een bijzonder ritueel, afkomstig uit de eeuwenoude tradities van de Maya’s in Latijns-Amerika. Tijdens de ceremonie, waarin het drinken van cacao, ademoefeningen en meditatie met elkaar gecombineerd worden, neem je de tijd voor jezelf om je gedachten even los te laten en connectie te maken met je hart en je gevoel. Van denken naar voelen. Want de antwoorden vind je niet in je hoofd, maar in je hart.

De ceremonie start met het plaatsen van een intentie. Met welke reden ben je naar de ceremonie gekomen? Wat wil je tijdens deze ceremonie verkennen of versterken? 

De ‘holy’ cacao verwijst naar de ongeraffineerde rauwe cacao  die gebruikt wordt tijdens het ritueel, en die een positief effect heeft op lichaam en geest. De cacao smaakt helemaal anders dan onze Belgische chocolade. De ceremoniële cacao heeft eerder een bittere smaak en is afkomstig van de Theobroma cacao boom in Zuid-Amerika. Ze wordt opgelost in water en optioneel worden nog extra kruiden als kaneel, vanille e.d. toegevoegd.

De ceremonie wordt gefaciliteerd door Mariam en mezelf. We zorgen voor een veilige, geborgen plek waar je helemaal naar binnen kan keren, je innerlijke wijsheid kan exploreren en negatieve energie kan loslaten. De cacao helpt je op een hele zachte manier om je hart te openen en je intuïtie te activeren. 

Je kan je voorbereiden op de ceremonie door de avond voordien licht te eten en alcohol te vermijden. De volgende dag kom je nuchter naar het ritueel. Dat wil zeggen dat je minstens 3u vooraf niet meer gegeten hebt. Water drinken kan wel en zullen we ook doen tijdens de ceremonie. Na de ceremonie genieten we samen van enkele gezonde snacks. 

"Ik hou van cacaoceremonies omdat ze een prachtige manier zijn om je energie te verhogen en contact te maken met je hart. De cacaospirit is krachtig en liefdevol, en als je het met intentie en dankbaarheid drinkt, kan het je helpen om je eigen innerlijke kracht en wijsheid aan te boren." Tony Robins

cacao 2

Dit is voor jou als je

Connectie wil maken met je hartsverlangen en je innerlijk weten.

Je gedachten even wil stil zetten.

Helderheid en focus wil omtrent wat belangrijk is in jouw leven.

Je je meer gegrond wil voelen.

Je je ontspannen en gedragen wil voelen.

Je jezelf eens wil verwennen.

Je behoefte hebt aan wat quality time met jezelf.

 

De voordelen van Cacao

De cacaoplant is een van de meest gunstige planten voor het lichaam en de geest. Het bevat heel wat stofjes die op een of andere manier heilzaam zijn voor ons fysiek en emotioneel welzijn op een subtiele manier.

Fenylethylamine: een mond vol voor een stofje dat door je hersenen zelf wordt aangemaakt als je verliefd bent en dus zorgt voor dat fijne gevoel. Cacao bevat een hoog gehalte aan fenylethylamine en creëert daardoor een euforisch gevoel.

Serotonine: ook wel het feel happy – hormoon genoemd. Antidepressiva spelen hier vaak op in. Cacao bevat het van nature en verhoogt zo je happy gevoel.

Oxytocine: het knuffelhormoon dat een centrale rol speelt bij verbinding voelen met anderen en plezier maken. Pure Cacao stimuleert de aanmaak van dit wonderstofje.

Magnesium: een mineraal dat een belangrijke rol speelt in meer dan 300 biochemische reacties in ons lichaam, waaronder het ontspannen van spieren, het reduceren van stress en het stimuleren van een goede bloedcirculatie. Het zorgt ook voor gezonde botten doordat het calcium naar de juiste plekken in het lichaam brengt en speelt een rol in een goede werking van de hersenen. 

Theobromine: een stofje dat de zintuiglijke waarneming en focus bevordert. Ook opent het je hart doordat het je bloedcirculatie met 20% versnelt. Theobromine is de reden waarom chocolade gebruikt wordt als afrodisiacum.

Anti-oxidanten (flavonoiden): beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, die onze cellen beschadigen en onstekingen veroorzaken. Cacao blijkt een van de grootste bronnen van deze gezondheidsboosters, meer nog dan blauwe bessen en groene thee.

Melatonine: het stofje dat je nodig hebt om goed te slapen zit ook in Cacao, maar drink de Cacao niet in de avond, want de psychoactieve stoffen zullen je net verhinderen van goed te slapen. Cacao drink je daarom best in de ochtend of vroege namiddag. De melatonine zal ’s avonds nog steeds zijn werk doen.

Over ons

Wij zijn Mariam en Joke, therapeute en psycholoog, nuchter en spiritueel tegelijk. Net zoals we de verbinding maken tussen hoofd en lijf, connecteren we het nuchtere aardse met het hogere dat we niet kunnen vatten. 

We hebben samen de magie van holy cacao ontdekt en drinken haar sindsdien enkele keren per week. De Maya’s spreken over ‘Mother cacao’, omdat ze, net als moeder aarde, zoveel wijsheid in zich heeft. Die connectie zijn we in onze maatschappij wat verloren: de connectie met de natuur, de connectie met de kracht van planten, én de connectie met onze innerlijk weten. Vooral in dat laatste willen wij bijdragen: het herstel van die verbinding. En daarin laten we ons graag ondersteunen door de kracht van cacao.

Praktisch

Data:

  • vrijdag 5 januari van 13.30u tot 16u (special edition ‘Van oud naar nieuw: laat los wat niet meer dient en ontvang wat jou verder brengt.’) – VOLZET
  • zaterdag 27 januari van 9.30u tot 12u – VOLZET
  • zondag 21 april van 9.30u tot 12u
  • Gelieve 10 minuten op voorhand aanwezig te zijn, zodat we tijdig kunnen starten.
  • De kans bestaat dat de ceremonie wat uitloopt in tijd.

Locatie:

Kortrijkseheerweg 16, 9810 Nazareth  (Voer de naam Joke De Wulf in in google maps of waze in plaats van het adres. Zo kom je zeker juist terecht.)

Wat breng je mee:

  • een dekentje
  • een schriftje en pen
  • een cadeautje voor moeder natuur als teken van dankbaarheid voor wat ze ons biedt. Laat je creativiteit stromen en breng je cadeautje mee (keep it simple). 
  • je intentie voor de ceremonie: wat wil je loslaten, welk voornemen wil je installeren, op welke vraag wil je een antwoord. Dat zijn allemaal mogelijke intenties.  

Hoe bereid je je voor op de ceremonie:

Voor de start van de ceremonie vragen we je om een intakeformulier in te vullen met enkele vragen. Dit om te weten welke dosering we best voor je gebruiken tijdens de ceremonie, of we met bepaalde zaken rekening dienen te houden, maar ook om jou al even te laten stilstaan bij je intentie voor de ceremonie.

Om de cacao de kans te geven je hartsenergie en innerlijke kracht zo goed mogelijk te activeren is het aangewezen om nuchter naar de ceremonie te komen. Water drinken kan wel.

Ook de avond voordien doe je er goed aan het rustig te houden, licht te eten en alcohol te vermijden.

Tijdens de ceremonie is er water beschikbaar. Nadien krijg je een kleine snack.

Prijs: 65€

We verkiezen te werken met een kleine groep. Er kunnen maximum 7 mensen deelnemen aan de ceremonie.

"Cacao opens the door. It's up to you to walk through it."

Keith Wilson

Veel gestelde vragen

Is Cacao hetzelfde als drugs?

Cacao is geen psychedelica, zoals ayahuasca of psylocibine uit truffels. Je gaat niet uit je lichaam of uit je hoofd treden als je Cacao drinkt, integendeel. Je maakt net meer verbinding met je lijf en met je hart. Cacao leidt niet tot wanen of hallucinaties. Het ondersteunt enkel het proces van ademwerk en meditatie, zodat jij dichter bij het beleven van je intentie kan komen.

Wanneer neem je beter geen pure cacao?

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk neem je beter geen rauwe Cacao, aangezien de Theobromine in Cacao je bloedcirculatie en hartslag versnelt.

Wanneer je antidepressiva neemt in de vorm van SSRI of MAO-remmers is het niet aangewezen om Cacao te gebruiken aangezien Cacao an sich ook serotonine bevat, waardoor je een teveel aan serotonine kan vasthouden, wat kan leiden tot hoofdpijn. Cacao is op zichzelf al een antidepressivum.

Tijdens de zwangerschap is het aangewezen om Cacao te drinken in een lage dosering, 10mg, aangezien Cacao, net als koffie een stimulerend effect  kan hebben op de baby.

Kan ik ook nadelen ondervinden van het drinken van Cacao?

Het kan zijn dat je hartslag versnelt en dat je een opgejaagd gevoel ervaart. Dan is de dosering te hoog. Net als wanneer je merkt dat je darmen reageren op de Cacao doordat je meer naar het toilet moet. Ben je daar gevoelig aan, laat het ons weten op voorhand. Sowieso bevragen we dit ook in het intakeformulier. 

Hoe lang is de holy cacao werkzaam?

Het effect van de Cacao en de ceremonie kan nog enkele uren tot dagen doorwerken. Dat is heel individueel en momentafhankelijk. 

Is de cacao die jullie gebruiken hetzelfde als raw cacaopoeder?

In de ceremonie gebruiken we geen poeder, wel volle cacaoblokken. Het verschil is dat cacaopoeder veel verder bewerkt is dan de blokken waar nog cacaoboter in zit. Hoe minder bewerking, hoe beter de nutriënten en heilzame stoffen van de cacaoplant bewaard blijven. Daar gaat onze voorkeur naar uit! Bijgevolg zorgt de aanwezigheid van gezonde cacaoboter dat de voedzame bestanddelen beter worden opgenomen in je lichaam. Dubbel winst dus.

Mag ik dit ook thuis doen?

Jazeker. Je kan perfect je eigen cacaoceremonie houden. Belangrijk is dat je weet waarom je cacao wil drinken en dat je een intentie plaatst. Voel daarbij vooral hoeveel je lichaam nodig heeft en kan verwerken op dat moment. Dat is niet bij elke ceremonie hetzelfde. Ga ook niet drinken om te drinken, maar doe het dus steeds heel bewust vanuit een bepaalde intentie. Kies zeker echte, kwalitatieve cacao voor je ceremonie en maak er je eigen persoonlijke ritueel van.