Grip krijgen op je emoties klinkt als: je emoties onder controle houden. Dat is vaak wat we graag willen. We hebben geleerd dat het goed is om emoties onder controle te houden. Vooral de lastige.
Ze moeten zo snel mogelijk weg, gefikst worden en laat ze vooral niet teveel zien. Dat kan gezien worden als een teken van zwakheid.
Om de emoties te onderdrukken zoeken we andere uitwegen: alcohol, werken, altijd maar doorgaan, suiker, sporten, shoppen, slapen, … Het kan vanalles zijn. Als het maar helpt om niet te moeten voelen.
Die controlestrategieën werken eventjes. Misschien wel langer dan eventjes, als je ‘geluk’ hebt. Maar na verloop van tijd komen obstakels om de hoek loeren: slecht slapen, hoofdpijn, mindere focus, teveel alcohol of suiker, een korter lontje, …
Je lichaam geeft signalen. Pik jij ze op? Trekken ze je aandacht en geef je ze ook die aandacht? Of veeg je ze onder de mat? Door nog harder door te gaan? Door nog harder te werken, meer te drinken, intensiever te sporten, …?
Emoties zijn onlosmakelijk verbonden met alles wat we doen en denken op een dag, met wie we tegenkomen, met de situaties die we ervaren. Altijd is er een emotie. Een leuke of een lastige.
Emoties zijn niet goed of slecht. Ze zijn gewoon. En ze vormen richtingaanwijzers vanuit ons innerlijke zelf.
Grip krijgen op je emoties betekent met je emoties leren werken, ze herkennen en erkennen en nagaan wat ze je willen zeggen. Zodat jij bewust kan bepalen welke richting je uit wil gaan.
Emoties zijn als golven. Ze zullen er altijd zijn. En je soms overspoelen. Vervolgens deinen ze weer uit.
Je kan de golven niet tegenhouden. Je kan wel leren surfen op die golven en dus ook op die emoties.