Je bekijkt nu Winter is coming….. Met deze tool houd je de winterblues buiten.

Winter is coming….. Met deze tool houd je de winterblues buiten.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Slaap
  • Bericht reacties:0 reacties

Sexy ziet het er niet uit, maar deze lichtbril helpt wel om je gemoedsstemming te boosten en je slaapkwaliteit te bevorderen in de wintermaanden. Hieronder lees je hoe het werkt.

Daglicht is essentieel om goed te slapen en om je goed in je vel te voelen.

In landen waar het tijdens de winter nauwelijks klaar wordt, zoals in hoge gebieden in Scandinavië staan een pak meer depressies op de teller. Ook hier zijn veel mensen gevoelig voor winterdipjes. Dat komt omdat natuurlijk daglicht de serotonine, het feel-happy-stofje in onze hersenen, stimuleert. 

Uit serotonine wordt melatonine gemaakt. Melatonine is een slaapstof die een rol speelt bij inslapen en een invloed heeft op de kwaliteit van onze diepe slaap.

Als je minder serotonine hebt in je hersenen, wordt er bijgevolg minder melatonine aangemaakt, waardoor je slaapkwaliteit verslechtert. 

Wil je voldoende serotonine en melatonine? Wil je de winterblues tegengaan en ook in de winter goed slapen? Ga dan ook op de koude, regenachtige dagen zoveel mogelijk naar buiten en installeer je werkplek dicht bij het raam. 

Praktisch is het niet altijd mogelijk om op weekdagen voldoende natuurlijk daglicht te absorberen, I know. Zeker niet wanneer je in het donker naar je werk vertrekt, de hele dag nauwelijks natuurlijk daglicht binnenkrijgt in je werkruimte en ’s avonds in het donker terug huiswaarts keert. 

Gelukkig bestaat er nog een andere vorm van lichttherapie: de lichtbril. 

De lichtbril zet je op je neus of op je bril. Hij staat boven je ogen en geeft heel fel licht af, tot 10 000 lux (om te vergelijken: op een bewolkte dag is het buiten 1000 tot 2500 lux, op een zonnige dag in de zomer 25 000 lux.). Het licht schijnt niet in je ogen, maar er net boven. Net op de juiste hoogte en fel genoeg om je serotonine te boosten en zo ook je melatonineproductie van ’s avonds te optimaliseren. 

Voor het beste resultaat zet je de bril ’s morgens 30 minuten op, terwijl je bezig bent met je ochtendroutine. Er bestaat ook een model om te dragen in de auto, zodat je licht kan ‘drinken’ terwijl je naar het werk rijdt. De bril belemmert je activiteiten niet.  

Deze bril kan soelaas bieden als je:

  • nauwelijks daglicht ziet in herfst en winter
  • je jaarlijks neerslachtig voelt in de winter
  • je heel traag op gang komt als het ’s ochtends langer donker is
  • je slechter slaapt in herfst en winter.

Er zijn verschillende brillen op de markt. Wees er, bij een aankoop, zeker van dat de bril 10 000 lux afgeeft. De brillen van Luminette doen dit met zekerheid.  Meer informatie over de bril vind je op https://www.myluminette.com/nl-be?ref=jokedewulf (kopieer de link in je werkbalk).

De bril is vrij duur. Eenmaal gekocht gaat hij uiteraard jaren mee. Een investering in je mentale gezondheid, zou je kunnen zeggen. De vraag is wat je ervoor over hebt om je opgewekter en energieker te voelen in de winter en ’s nachts beter te slapen. 

Een reactie achterlaten