Je bekijkt nu Waarom alle truukjes om beter te slapen niet werken
A sleepy young woman holding coffee cup in bed, morning routine concept.

Waarom alle truukjes om beter te slapen niet werken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Slaap
  • Bericht reacties:0 reacties

“Help Joke, ik heb al alles geprobeerd om goed te slapen en niets werkt. Wat nu?”

Een vraag die ik regelmatig krijg in mijn praktijk. Herkenbaar? Je bent niet alleen.

Doorheen het begeleiden van honderden mensen omtrent hun slaap ontdekte ik een patroon. 

Ja, er bestaan tal van truukjes om je slaap te bevorderen. Sommigen werken, voor even, anderen helemaal niet. Hoe dit komt: je zoekt de oplossing buiten jezelf. Je hoopt en verwacht dat een theetje, een pilletje, een olietje, een meditatiesessie of een intensieve sportsessie het voor jou zullen fiksen. 

Slecht slapen is echter een symptoom van iets dieperliggends. Je lichaam geeft een signaal door je wakker te houden. Ben jij bereid te luisteren? 

Slecht slapen gaat over zelfzorg. Of eerder een gebrek aan zelfzorg. 

Een gebrek aan zelfzorg waardoor je lichaam niet meer de juiste slaapstofjes kan aanmaken op het juiste moment. Een gebrek aan zelfzorg waardoor je zenuwstelsel (onbewust?) voortdurend onder stress staat, waardoor je lichaam je niet toelaat om in te slapen. Stress betekent immers gevaar en bij gevaar is het niet verantwoord om te slapen. Dan dien je waakzaam te zijn. 

Als jij beter wil slapen, is het dus belangrijk om je zelfzorg even onder de loep te nemen.

  • Hoe goed zorg ik voor mijn lichaam?
  • Draag ik voldoende zorg voor mijn geest?
  • Ervaar ik chronisch latente stress, waar ik me misschien niet altijd even bewust van ben?
  • Zijn er andere fysieke klachten die ik steevast onder de mat schuif zodat ik er niet naar hoef te luisteren? 

Herkenbaar voor je? 

Geef gerust een seintje als je hiermee graag aan de slag wil en wat ondersteuning kan gebruiken. Want je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. 

Een reactie achterlaten